Ιστοσελίδες σχετικά με την αναπηρία, ειδική αγωγή και την ένταξη

Οι παρακάτω ιστοσελίδες αποτελούν πηγές πληροφόρησης για την αναπηρία, την ειδική αγωγή και την ένταξη. Στόχος είναι να προσφέρουν μια εισαγωγική βάση στους διάφορους τομείς της ειδικής αγωγής/ένταξης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Παρουσιάζονται ανάλογα με το αν ανήκουν σε:

Α. Διεθνείς οργανισμοί

UNESCO

 

Η UNESCO είναι οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

http://www.unesco.org/

 

 Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της UNESCO σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης (π.χ. προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευση για όλους) μπορούν να βρεθούν στη διεύθυνση:

www.unesco.org/education

 

Η ακόλουθη  ιστοσελίδα παρουσιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα ένταξης (inclusive education) της UNESCO σε διάφορες χώρες. Περιέχει τη Διακήρυξη της Σαλαμάνκα (1994) και άλλες δημοσιεύσεις, έρευνες και υλικό.

http://www.unesco.org/education/educprog/sne/index.html

 

 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 

World Health Organisation

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που προωθεί τη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως.

www.who.int/en/

 

Με τη λειτουργία Who sites από την κεντρική σελίδα (Home Page) είναι δυνατή η αναζήτηση των διαφόρων ιστοσελίδων. Για παράδειγμα, η ακόλουθη ιστοσελίδα παρουσιάζει την κατηγοριοποίηση της αναπηρίας σε σχέση με τη λειτουργικότητα του σώματος και την υγεία.

http://www3.who.int/icf/icftemplate.cfm

 

Με τη λειτουργία Health topics από την κεντρική σελίδα (Home Page) είναι δυνατή η αναζήτηση πληροφοριών ανά θέμα υγείας, όπως τύφλωση, κώφωση, αναπηρία, νομοθεσία, κτλ. Για παράδειγμα η παρακάτω διεύθυνση έχει εισαγωγικές πληροφορίες για την τύφλωση.

http://www.who.int/health_topics/blindness/en/

 

 

 

UNICEF

Η UNICEF είναι οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών εκείνων που ζουν σε συνθήκες φτώχιας, πολέμου και εκμετάλλευσης.

http://www.unicef.org/

 

Η Διακήρυξη των δικαιωμάτων των παιδιών βρίσκονται στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.unicef.org/crc/index.html

 

 

 

Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ)

 

Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη αποτελείται από 30 μέλη-κράτη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και συνεργάζεται και με άλλα 70 κράτη που δεν είναι επίσημα μέλη. Στόχος του οργανισμού είναι η συνεργασία και η ανάπτυξη των μελών κρατών σε όλους τους τομείς κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

 Γενικές πληροφορίες στα ελληνικά για τον ΟΟΣΑ υπάρχουν στην παρακάτω διεύθυνση:

www.lib.aueb.gr/libsite/gr/OECD_g_info.htm

 Η κεντρική ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ είναι:

www.OECD.org

Η εκπαίδευση αποτελεί μια από τις κεντρικές θεματικές ενότητες του ΟΟΣΑ. Μία εκπαιδευτική θεματική ενότητα είναι η ισότητα και η κοινωνική ένταξη (equity and social inclusion) που προωθεί και την ένταξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Το κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας (Centre for Educational Research and Innovation, CERI) έχει δημοσιεύσει αρκετές έρευνες και βιβλία πάνω στο θέμα. Η θεματική ενότητα της εκπαίδευσης βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.oecd.org/EN/about/0,,EN-about-4-nodirectorate-no-no-no-4,00.html

  

 

Παγκόσμια Τράπεζα

(World Bank)

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ένας δανειοδοτικός παγκόσμιος οργανισμός με στόχο την ανάπτυξη των κρατών. 

http://www.worldbank.org/

Κεντρικός τομέας ανάπτυξης θεωρείτε η εκπαίδευση και έμφαση δίνεται στην ‘Εκπαίδευση για Όλους’ και στην κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη. Πληροφορίες για την εκπαίδευση βρίσκονται στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www1.worldbank.org/education/

 

 

 

 

Ευρωπαϊκή Ένωση

 

European Union

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στις χώρες μέλη. Στην παρακάτω ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται οι επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

http://europa.eu.int/

 

Για παράδειγμα η παρακάτω διεύθυνση δίνει πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό έτος των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ελληνική γλώσσα:

http://www.eypd2003.org/eypd/index.jsp?country=&lang=el&submit_preferences=Go

 

Πληροφορίες σε θέματα αναπηρίας, και κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής μπορούν να αναζητηθούν σε διάφορες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολύ βοηθητική είναι η παρακάτω διεύθυνση που ανήκει στο European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας)  που είναι ένας οργανισμός με στόχο την εκπροσώπηση των περισσότερων από 37 εκατομμύρια ανάπηρων στην Ευρώπη. Μέσα από τα links της  σελίδας αυτής ο χρήστης μπορεί να βρει πολλές ενδιαφέρουσες διευθύνσεις.

http://www.edf-feph.org/en/welcome.htm

 

Μια άλλη σημαντική σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτή του Eurostat που συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία από τις χώρες της Ε.Ε. Για να χρησιμοποιήσει κανείς πληρέστερα τα στοιχεία του Eurostat είναι απαραίτητο να γίνει μέλος συμπληρώνοντας μια φόρμα εγγραφής.

http://europa.eu.int/comm/eurostat/

 

Τέλος, η ιστοσελίδα του προγράμματος της Ευρυδίκης περιέχει λεπτομερή και συγκριτική πληροφόρηση για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα στην Ε.Ε.

http://www.eurydice.org

 

  

 

Ενδεικτικές διευθύνσεις μη-κυβερνητικών οργανισμών με διεθνή δράση
Disabled peoples’ international

Είναι ένα μη-κυβερνητικό διεθνές δίκτυο όπου εκπροσωπούνται οργανισμοί εθνικού επιπέδου με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των αναπήρων παγκοσμίως. Στην ιστοσελίδα αυτή βρίσκονται επίσης συγκεντρωμένα διακηρύξεις, νομοθεσίες και άλλα ενδιαφέρονται έντυπα από πολλούς οργανισμούς που αφορούν στην αναπηρία και τα δικαιώματα των αναπήρων.

http://www.dpi.org/index.htm

 

 

Disability Rights Advocates

Είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη νομική κυρίως εκπροσώπηση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των αναπήρων στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες.

http://www.dralegal.org/

 

 

European Agency for Development in Special Needs Education

Είναι ένας ανεξάρτητος, αυτοδιοικούμενος οργανισμός με την υποστήριξη των Υπουργείων Παιδείας των χωρών που συμμετέχουν με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες και τη δημιουργία ενός συγκριτικού πλαισίου. Υπάρχουν πληροφορίες και στην Ελληνική γλώσσα.

http://www.european-agency.org/

 

 

International Disability and Development Consortium

Είναι ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός με 16 διεθνείς μη-κυβερνητικούς οργανισμούς μέλη και δράση σε 100 περίπου χώρες.

http://www.iddc.org.uk/index.htm

 

 

Mental Disability Rights International

Πρόκειται για έναν οργανισμό με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική καθυστέρηση διεθνώς.

http://www.mdri.org/index.htm

 

  

 

Β. Οργανισμοί εθνικής δράσης (κυβερνητικοί και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί)

 

Ελλάδα

 

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.)

 

Πληροφορίες για την ειδική αγωγή βρίσκονται σε διάφορα σημεία της ιστοσελίδας του ΥΠ.Ε.Π.Θ.. Περιέχει καταλόγους όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ωρολόγια προγράμματα για τα γενικά προγράμματα, ανακοινώσεις, εκπαιδευτικά νέα, κά.

Από την κεντρική σελίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ο χρήστης μπορεί να βρει πληροφορίες για τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας και τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρουν στο χώρο της εκπαίδευσης.

http://www.ypepth.gr/

 

Η Τράπεζα πληροφοριών Ειδικής Αγωγής είναι μία ιστοσελίδα που παρέχει πληροφορίες για την ειδική αγωγή όπως ανακοινώσεις, συνέδρια, νέα, εκπαιδευτικό υλικό, κτλ. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τη βιβλιοθήκη της Τράπεζας πληροφοριών, πρέπει να γραφτεί μέλος συμπληρώνοντας μία φόρμα.

http://www.dea.gr/

 

Η παρακάτω διεύθυνση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. αποτελεί μια εκπαιδευτική πύλη και είναι μια προσπάθεια για τη διάδοση και ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού. Υπάρχει χώρος για την κατάθεση υλικού για το νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, και ενιαίο λύκειο. Δεν υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στην ειδική εκπαίδευση ή ένταξη και το υπάρχον υλικό είναι ακόμη περιορισμένο.

www.e-yliko.gr/

 

 

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου υπάρχουν γενικές πληροφορίες για τη δράση και τη δομή του. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για τις διάφορες δραστηριότητές του.

http://www.pi-schools.gr/

 

 

Ενδεικτικές διευθύνσεις για την Ειδική Αγωγή

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ειδικευμένων στην Ειδική Αγωγή (Π.Σ.Ε.Ε.Ε.Α) έχει ως στόχο την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής σε επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο.

www.geocities.com/pseeea/index2.htm

 

Η Παιδαγωγική Εταιρία Ειδικής Αγωγής (Π.Ε.Ε.Α) είναι επιστημονικός φορέας εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών της Βόρειας Ελλάδας που δουλεύουν στην ειδική αγωγή.

http://www.geocities.com/efkarpidisp/

 

Η ιστοσελίδα του www.specialeducation.gr παρουσιάζει άρθρα και πληροφόρηση σχετικά με την ειδική αγωγή. Συνδυάζει πρωτότυπα άρθρα, ανατυπώσεις από άλλες ηλεκτρονικές πηγές, νομοθεσία, και πληροφόρηση.

www.specialeducation.gr

 

 

 

Ενδεικτικές διευθύνσεις για την αναπηρία

Ο παρακάτω κόμβος συγκεντρώνει άρθρα, πληροφορίες, νέα και επικοινωνία για την αναπηρία. Ο κόμβος αυτός περιλαμβάνει και ένα πλούσιο αρχείο σε θέματα σχετικά με την αναπηρία.

http://www.disabled.gr/

 

Στον κόμβο αυτό βρίσκεται επίσης και το ηλεκτρονικό περιοδικό Αναπηρία Τώρα

http://www.disability.gr/

 

 

Δωδεκανησιακός Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με στόχο την οργάνωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και την προώθηση των θεμάτων που τους απασχολούν. Η ιστοσελίδα του συλλόγου είναι καλά ενημερωμένη και ειδικότερα σε θέματα νομοθεσίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

www.rhodes.aegean.gr/gr/Filoks/AMEA/INTI.htm

 

Μια πρωτοβουλία του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι και ο παρακάτω κόμβος με στοιχεία για φορείς και οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες ανά την Ελλάδα καθώς και ανακοινώσεις, λογισμικό, κτλ.

http://www.disportal.com/

 

 

 

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Μία ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα είναι αυτή του Υπουργείου Παιδείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιέχει πληροφορίες, κείμενα και έρευνες για την εκπαιδευτική πολιτική όσον αφορά στα άτομα με ειδικές ανάγκες στις Η.Π.Α. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για διάφορες αναπηρίες. Η ιστοσελίδα αυτή είναι εξαιρετικά μεγάλη και είναι εύκολο για το χρήστη να χαθεί.

www.ed.gov

 

Με λίγη υπομονή μπορεί κανείς να βρει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, έρευνες και αναφορές. Για παράδειγμα η παρακάτω διεύθυνση (The National Information Clearinghouse On Children Who Are Deaf-Blind, DB-Link) παρουσιάζει εκτενείς πληροφορίες, για τυφλοκωφά παιδιά και την εκπαίδευσή τους.

www.tr.wou.edu/dblink/

 

Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αναζήτηση άλλων διευθύνσεων.

 

 

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Πληροφορίες, οδηγίες και δημοσιεύσεις για την ειδική αγωγή και ένταξη στην Αγγλία και Ουαλία βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας (Department for Education and Skills).

www.dfes.gov.uk/sen

Ειδικά για την ειδική αγωγή στη Σκοτία (Scottish Special Educational Needs Advisory Forum) η διεύθυνση είναι www.scotland.gov.uk/education/senaf και για τη Βόρεια Ιρλανδία η διεύθυνση είναι www.ni-assembly.gov.uk

 

 

Ενδιαφέρουσες είναι επίσης και οι ακόλουθες ιστοσελίδες:

Centre for Studies on Inclusive Education (CSIE). Το κέντρο για έρευνες στην ενταξιακή εκπαίδευση βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και έχει στόχο την προώθηση της ενταξιακής εκπαίδευσης από την προσχολική ως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Το 2000, το CSIE δημοσίευσε τον ‘κατάλογο για την ένταξης’ (index for inclusion) των T. Booth και Μ. Ainscow, ένα υλικό που σκοπεύει να βοηθήσει σχολεία γενικής εκπαίδευσης να γίνουν πιο ενταξιακά.

www.inclusion.org.uk/

 

Advisory Centre for Education (ACE)

www.ace-ed.org.uk

 

Alliance for Inclusive Education

www.allfie.org.uk

 

Disability Equality in Education (DEE)

www.diseed.org.uk

 

The National Association for Special Educational Needs (NASEN)

www.nasen.org.uk

 

 

 

Γ. Ενδεικτικές διευθύνσεις ανά αναπηρία

 

 

American Association on Mental Retardation (USA)

http://www.aamr.org/

 

Downs Syndrome Association (UK)

www.dsa-uk.com

 

National Deaf Children’s Society (NDCS) (UK)

www.ndcs.org.uk

 

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Ελλάδα)

http://www.pst.gr/

 

Royal National Institute for the Blind (RNIB) (UK)

www.rnib.org.uk

 

American Council for the Blind (USA)

http://www.acb.org/

 

Blindness in India (India)

http://www.danpcb.org/blind.html

 

Royal National Institute for Deaf People (UK)

www.rnid.org.uk

 

United Cerebral Palsy Association (USA)

www.ucpa.org/

 

Cerebral Palsy Association in Canada (Canada)

www.cerebralpalsycanada.com/

 

Spina Bifida Association of America (USA)

www.sbaa.org

 

American Epilepsy Association (USA)

www.aesnet.org

 

British Epilepsy Association (UK)

www.epilepsy.org.uk

 

 

 

 

Δ. On-line περιοδικά

 

 

Αναπηρία Τώρα (Ελλάδα)

http://www.disability.gr/

 

Disability World (Διμηνιαίο περιοδικό με διεθνή θέματα για την αναπηρία)

http://www.disabilityworld.org/

 

Exceptional Parent Magazine (Περιοδικό για γονείς και ειδικούς που δουλεύουν με παιδιά με ειδικές ανάγκες)

http://www.eparent.com/

 

Center on Disabilities Studies (ερευνητικό κέντρο για την αναπηρία του Πανεπιστημίου της Χαβάη)

http://www.cds.hawaii.edu/

 

Disabilities Studies Quarterly (επιστημονικό περιοδικό για την αναπηρία του Center on Disabilities Studies)

http://www.cds.hawaii.edu/dsq/

 

Yanous (Γαλλικό περιοδικό)

http://www.yanous.com/

 

 

 

 

Ε. Προϊόντα, υπηρεσίες και προσβασιμότητα

 
Web Accessibility Initiative (Οργανισμός για του Υπουργείου Παιδείας των Η.Π.Α. με στόχο την προσβασιμότητα στο internet)

http://www.w3.org/WAI/

 

European Design for All e-Accessibility Network (Προωθεί τους στόχους του eEurope 2002 Plan)

http://www.e-accessibility.org/

 

Include (Ιστοσελίδα για το σχεδιασμό τηλεματικών προϊόντων για ανάπηρα και ηλικιωμένα άτομα)

http://www.stakes.fi/include/

 

IsdAC International Association (Είναι ένας βελγικός οργανισμός για την προώθηση μιας προσβάσιμης κοινωνίας της πληροφορικής)

http://www.isdac.org/index.php

 

European Association of Service Providers for Persons with Disabilities

http://www.easpd.org/start.htm